The definitive smart TV buying guide

Legacy-merken of een nieuwe naam? QLED of OLED? Een complete koopgids om je te helpen waar je op moet letten bij het zoeken naar een smart tvVroeger was het kopen van tv’s veel gemakkelijker. U hebt de maat bepaald (grotendeels bepaald door uw budget) en een van de weinige beschikbare merken geselecteerd. Nu niet meer.

Afgezien van de ontelbare merken waaruit u kunt kiezen, heeft de transformatie van televisietechnologie door de jaren heen de aankoop complex gemaakt. Je moet niet alleen beslissen op basis van maat of merk, er is ook technisch jargon om door te spitten.

Lees ook: Hier is je complete koopgids voor TWS-oordopjes

Terwijl oudere merken zoals Sony, LG en Samsung nog steeds genieten van een aanzienlijke mindshare en merkherinnering, bieden new-age merken zoals Xiaomi, Vu, OnePlus en Kodak nu een vergelijkbare kijkervaring zonder dat u de bank hoeft te breken. Sommige, zoals Xiaomi en Realme, zijn al populair in verschillende categorieën consumententechnologie, waaronder smartphones, maar de legacy-merken genieten van de perceptie dat ze beter, betrouwbaar of innovatief zijn, met aantoonbare after-sales service-ervaring.

Natuurlijk staat er een premie op de merknaam. U kunt dus misschien een paar dollar besparen door een weloverwogen keuze te maken en een tv te kopen van een nieuw merk dat vrijwel identieke functies en/of prestaties biedt – alle tv-fabrikanten stellen min of meer een televisie samen van de dezelfde of vergelijkbare componenten.

Deze gids is bedoeld om u te helpen bij het kiezen van de juiste tv voor uw behoeften.

Slechts ₹ 33.999 – is een knipoog naar zijn budget-roots.”/>

De eerste serie QLED-tv’s van Kodak – verkrijgbaar in 50-inch, 55-inch en 65-inch – is een mooie stap voorwaarts ten opzichte van het merk dat bekend staat om betaalbare tv’s. Toch is de prijsstelling – de serie begint bij Slechts 33.999 – is een knipoog naar zijn budget-roots.
(Kodak)

Besturingssystemen

Elke keer dat u een pc of smartphone moet pakken, heeft u de neiging om een ​​keuze voor een besturingssysteem te maken: Windows of macOS, Android of iOS. Smart TV’s hebben deze fragmentatie van het besturingssysteem ook naar televisies gebracht.

Wereldwijd zijn de twee meest populaire besturingssystemen LG’s webOS en Samsung’s Tizen, vanwege het marktaandeel van de merken. Merk op dat sommige geeky power users afgezien, de meeste mensen een televisie kiezen op basis van de functieset of de merkindruk. Het besturingssysteem, of software in de volksmond, bepaalt niet de keuze.

De meeste implementaties van besturingssystemen zijn volwassen geworden sinds de begindagen van smart-tv’s, met voldoende lokalisatie voor de Indiase markt, en bieden vrijwel identieke functies en opties voor het streamen van inhoud. Tizen en webOS boden in het verleden bijvoorbeeld geen Google Assistent-spraakondersteuning, terwijl Xiaomi’s op Android TV gebaseerde PatchWall vroeger geen Netflix had.

Met uitzondering van Samsung en LG wordt Android TV de standaard softwarelaag op de meeste smart-tv’s in India. Sommige budgetspelers probeerden hun eigen implementaties uit op basis van het Android Open Source Project (AOSP), maar zijn sindsdien overgestapt op het Android TV-aanbod van Google. Android TV, dat ooit een middelmatige gebruikerservaring bood, is geleidelijk verbeterd. Gelukkig stapt Google over naar de nieuwe gebruikersinterface van Google TV, die er moderner uitziet en betere suggesties en inhoudsbeheer biedt.

Tizen en webOS bieden een compleet andere gebruikersinterface die er meer gepolijst uitziet en zeker intuïtiever is. Android TV wordt echter geleverd met ingebouwde Google Assistent en Chromecast (om uw smartphonescherm naar de tv te casten); dit is meer naadloos dan de technologie voor schermspiegeling die wordt gebruikt op webOS en Tizen. Er is voor de stemassistent gezorgd, aangezien zowel Tizen als webOS nu Google Assistant en Alexa bevatten (hangt natuurlijk af van de modellen).

Hoewel Tizen en webOS een beperkte app-bibliotheek hebben (hoewel alle reguliere streamingdiensten worden gedekt), kun je Android TV-pakketten in de Google Play Store downloaden, zodat je duizenden voor tv geoptimaliseerde apps kunt installeren. Potentieel, dat wil zeggen. Er is weinig reden om een ​​ontelbaar aantal apps op je tv te installeren, tenzij je een nerd bent.

Over het algemeen mist geen enkel besturingssysteem een ​​essentiële functie die uw kijkervaring in gevaar kan brengen. Android TV biedt meer flexibiliteit en standaardiseert tv-software bijna, terwijl Tizen en webOS een eenvoudigere en minimalistische gebruikersinterface bieden die een bredere doelgroep aanspreekt. Sommige Android TV-implementaties, zoals de indrukwekkende PatchWall van Xiaomi, proberen ergens tussen de twee in te zitten.

Weergave technologie

Als u een premium-tv overweegt, zou u worden aangetrokken door een OLED- versus QLED-debat. De afgelopen jaren heeft Samsung zijn tv’s gebrandmerkt als “QLED”, terwijl LG zich heeft gericht op “OLED”.

OLED staat voor “organic light-emitting diode” en QLED voor “quantum dot LED TV”. Een QLED-tv is in wezen een variatie op de “traditionele” lcd-tv en maakt gebruik van led-achtergrondverlichting. Een OLED-tv gebruikt een fundamenteel andere technologie, waarbij pixels hun eigen licht uitstralen.

Velen beschouwen OLED als een betere technologie dan QLED, maar geen van beide is in absolute termen beter dan de ander. Veel beeldkwaliteitsfactoren zijn hetzelfde, meer afhankelijk van individuele modellen dan van de technologie.

Beide technologieën zijn echter vrij duur en beperkt tot premium tv’s. Voor de meeste gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare tv, is een goede oude led-tv goed genoeg.

Als onderdeel van de lifestyle-serie van Samsung die een kunstwerk en televisie combineert, is The Frame het perfecte ding voor aan de muur in de woonkamer.

Als onderdeel van de lifestyle-serie van Samsung die een kunstwerk en televisie combineert, is The Frame het perfecte ding voor aan de muur in de woonkamer.
(Samsung)

Grootte en resolutie

U moet er ook voor zorgen dat de tv die u koopt precies de juiste maat heeft voor uw kamer. Je moet niet zomaar voor een grotere tv gaan omdat die binnen je budget past.

Als de kijkafstand kleiner is dan 1,5 meter, ga dan voor een 32-inch tv, kies voor een tv van minder dan 50 inch als de afstand 1,5 tot 2 meter is en ga voor iets groter dan 50 inch als de kijkafstand groter is dan 2,5 meter. Over het algemeen minder dan 50 inch voor kleinere kamers en daarboven voor grotere kamers.

Er is geen dwang, hoor. Het is een goed idee om een ​​idee te krijgen van de grootte van je kamer en waar je bed of bank staat, loop dan een winkel binnen en bekijk de tentoongestelde tv’s om erachter te komen met welk formaat je je comfortabel voelt.

Het tweede aspect van de afmetingen is de schermresolutie, die het aantal pixels op het scherm definieert. Een hogere resolutie betekent meer pixels en een scherpere en scherpere beeldkwaliteit.

Een HD Ready-tv (1.280 x 720) heeft tegenwoordig alleen zin in kleinere ruimtes zoals een winkel of kantoorruimte (en natuurlijk als u een beperkt budget heeft). Anders biedt een Full HD-scherm (1.920×1.080) de beste balans tussen prijs en beeldkwaliteit.

Als je het kunt betalen of je aankoop toekomstbestendig wilt maken, ga dan natuurlijk voor het Ultra HD (3.840 x 2.160) of 4K-paneel dat vier keer zoveel pixels weergeeft als Full HD voor een rijker, gedetailleerder beeld kwaliteit. Verschillende streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Video en zelfs YouTube, bieden nu 4K-inhoud, waardoor een Ultra HD-tv de investering waard is.

Nu zijn er ook 8K-televisies – veel te duur (ze beginnen rond de 2 lakh), zonder enige echte, aantoonbare waarde. Tenzij je geld hebt om te verbranden, kun je die aankoop een paar jaar uitstellen.

Er is ook een verversingssnelheid – het aantal keren dat een scherm de inhoud per seconde vernieuwt – waarmee u rekening moet houden. 60Hz is de standaard vernieuwingsfrequentie en zou voor de meeste gebruikssituaties moeten werken. Als u echter naar console-gaming kijkt of de tv als monitor gebruikt, wilt u misschien op zoek naar een tv met hogere verversingsfrequenties, zoals 90 Hz, 120 Hz of 144 Hz, voor vloeiendere bewegingen en dat voordeel in schiet- en racegames.

Onze keuzes

Met dat uit de weg, volgen hier een paar aanbevelingen voor televisies met verschillende prijsklassen die als startpunt voor uw onderzoek zouden moeten dienen.

Redmi Smart-tv 32

Bij 12.999, de Redmi Smart TV is de meest complete betaalbare smart-tv die op de markt verkrijgbaar is. Het is 32-inch en alleen HD Ready, maar het is ook verpakt in een nette 20 W Dolby Audio-opstelling met premium codecs zoals DTS Virtual: X en DTS-HD.

Xiaomi Smart TV X-serie

Deze recente serie betaalbare 4K-televisies (vanaf 28.999) van Xiaomi zit boordevol hoogwaardige functies zonder een bank te breken. U krijgt een Dolby Vision-scherm met hoge resolutie met uitstekende beeldkwaliteit in een mooie behuizing, samen met een meeslepende audio-ervaring met 40 W-luidsprekers met Dolby Atmos en DTS-HD. Er zit te veel in een budget Android TV-televisie, dat is ook toekomstbestendig omdat het een 4K-tv is.

Kodak QLED Ultra HD-tv

De eerste serie QLED-tv’s van Kodak – verkrijgbaar in 50-inch, 55-inch en 65-inch – is een mooie stap voorwaarts ten opzichte van het merk dat bekend staat om betaalbare tv’s. Toch is de prijsstelling – de serie begint bij Slechts 33.999 – is een knipoog naar zijn budget-roots. Het gaat verder dan de basisprincipes qua functies en wordt geleverd met een goed afgerond specificatieblad dat een indrukwekkende kijkervaring biedt, ondanks middelmatige prestaties die geen showstopper zijn voor een televisie in deze prijscategorie. Eigenlijk een goede upgrade van een oude tv!

De X75K van Sony is een premium serie die er goed uitziet en uw tv-kijkervaring naar een hoger niveau tilt.

De X75K van Sony is een premium serie die er goed uitziet en uw tv-kijkervaring naar een hoger niveau tilt.
(Sony)

Sony BRAVIA X75K

De X75K van Sony is een premium serie die er goed uitziet en uw tv-kijkervaring naar een hoger niveau tilt. De 4K Ultra HD-tv is verkrijgbaar in vier schermformaten (43″, 50″, 55″ en 65″) met een vanafprijs van 69.900. Aangedreven door Google TV, is de BRAVIA X75K een solide aanbod met een redelijk goede weergave, krachtig geluid en solide interne onderdelen, samen met ondersteuning voor zowel Google Assistant als Alexa.

Samsung The Frame

The Frame lijkt in niets op andere tv’s op deze lijst of daarbuiten. Als onderdeel van de lifestyle-serie van Samsung die een kunstwerk en televisie combineert, is The Frame het perfecte ding voor aan de muur in de woonkamer. De QLED-tv biedt een goed afgeronde kijkervaring en is verkrijgbaar in een breed scala aan beschikbare formaten, maar het idee is niet om te concurreren op het specificatieblad (vanaf 62.990 voor de 43-inch variant, het is duurder dan vergelijkbare opties) op de markt. Maar je steekt het geld uit omdat je dit stuk voor kunst kunt pronken de volgende keer dat je gasten hebt.

Xiaomi OLED Vision-tv

Bij 94.999, de Xiaomi OLED Vision TV is de meest betaalbare 55-inch OLED-televisie op de markt. De meeste OLED-tv’s van oudere merken zoals LG en Samsung zijn geprijsd boven een lakh. Met zijn eerste OLED-tv, en een behoorlijk goede, wil Xiaomi omhoog klimmen in de waardeketen en afstand nemen van zijn ‘waar voor je geld’-positionering. De 4K OLED-tv voldoet aan alle eisen van een premium televisie op de markt en ziet er geweldig uit met extreem dunne randen en een metalen frame. Maar hij is maar in 1 maat verkrijgbaar!

Abhishek Baxi is een technologiejournalist en digitaal adviseur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *