Will Pick Ambedkar over AAP; BJP Adding Ghee to Fire: Rajendra Pal Gautam to News18

De ochtend nadat Rajendra Pal Gautam, minister van de Aam Aadmi Party (AAP) in Delhi, zijn ontslag indiende, stopte zijn telefoon niet met zoemen met felicitaties van over de hele wereld. India en de wereld (deze verslaggever was ongeveer twee uur aanwezig en was er getuige van). Een zeer ontspannen Gautam in zijn residentie nummer 4, Civil Lines, begroette elke beller met “Namo Buddhaya, Jai Bhim”, “sankalp liya hai, pure desh ko taiyar karenge, saare log bhavuk ho gaye hain, phone bahut jyada aa rahein hain ( hebben een belofte gedaan, zullen het hele land klaarmaken, de mensen zijn emotioneel geworden, krijgen veel telefoontjes)” en bevestigde ook data voor zijn mogelijke aanwezigheid op verschillende sociale en politieke bijeenkomsten.

Bronnen geven echter aan dat Gautam, die in grote ruzie is betrapt vanwege zijn aanwezigheid bij een recente religieuze bekering, geen enkel bericht rechtstreeks van AAP-chef Arvind Kejriwal heeft ontvangen, of een ontmoeting met hem of een andere partijleider heeft gehad. De enige AAP-leider die contact met hem had, was vice-premier Manish Sisodia. Sisodia nam op zaterdag twee keer contact met hem op en adviseerde hem om “rustig te blijven”, en op zondagochtend, toen de plaatsvervangend CM hem vertelde dat de Bharatiya Janata Party (BJP) dit tot een “mudda” (kwestie) had gemaakt in Gujarat, en de partij geconfronteerd met veel “dikkat” (moeilijkheid).

“Ik heb gisteren rond 17.00 uur mijn ontslag ingediend. Ik weet niet of het is geaccepteerd of niet’, zei Gautam tussen het aannemen van telefoontjes door. Hij is ook heel duidelijk in zijn hoofd dat als het feest een belemmering wordt voor zijn werk als Ambedkarite, hij liever AAP verlaat dan een compromis te sluiten over zijn levensroeping. “Mein kattar deshbhakt hun, kattar imandaar hun, Babasaheb Dr. Ambedkar ka kattar sainik hun (ik ben een fervent patriot, oprecht eerlijk, een loyale soldaat van babasaheb Dr Ambedkar). Ik ben de nationale algemeen secretaris van Samata Sainik Dal geweest, ik kan tot geen enkele prijs worden afgeleid van het pad van Dr. Babasaheb Ambedkar, zelfs als dat betekent dat ik ervoor moet betalen met alles wat ik heb, zelfs mijn leven”, vertelde hij aan CNN-News18.

Wat als hij de partij moet verlaten vanwege zijn diepgewortelde overtuigingen? “Feest is een kleinigheid, feesten worden gebouwd door mensen, feest is niet belangrijk. Wat belangrijk is, is ‘apne samaj ka gaurav, swabhiman, izzat (de glorie, het zelfrespect, de waardigheid van mijn gemeenschap)’, dit is belangrijk. Er is geen sprake van afwijken van Ambedkars leringen, die op de dood lijken, zei hij. “De dag dat ik voel dat AAP een belemmering is voor mijn Ambedkarite-missie, zal ik de politiek verlaten en me volledig inzetten voor de verheffing van de samenleving”, herhaalde hij.

BJP-parlementslid Manoj Tewari’s tweet van een korte clip van de “diksha”-ceremonie waaraan Gautam deelnam, veroorzaakte een enorme controverse met de saffraanpartij die op jacht was naar zowel de voormalige AAP-minister als de partijvoorzitter en de hoofdminister van Delhi, Arvind Kejriwal. Diezelfde dag gaven bronnen binnen de partij aan dat de AAP-baas “zeer ontevreden” was over wat er was gebeurd. Bronnen gaven ook aan dat Rajendra Pal Gautam voorzichtig had moeten zijn, aangezien hij niet “slechts een MLA” was, maar ook een “minister”. Met de vonk die een vuur dreigde te worden dat de aspiraties van de partij in het verkiezingsgebonden Gujarat zou verbranden, werd Gautam zachtjes aangezet om zijn papieren in te voeren. Sinds de controverse uitbrak, zijn er helemaal geen ontmoetingen geweest tussen Kejriwal, of een andere topleider van AAP, met Gautam. Dat bevestigt de oud-minister zelf. “Nee, ik heb het erg druk gehad met zoveel mensen die mijn huis bezoeken sinds twee dagen voor de diksha-ceremonie, ik heb geen tijd gehad om iemand te ontmoeten,” zei hij.

In verschillende delen van Gujarat waren posters opgedoken die gericht waren op AAP en Kejriwal omdat ze ‘anti-hindoe’ waren. De video van de “22 geloften” met Gautam was viraal gegaan. Hoewel Kejriwal’s ongenoegen over de opeenvolging van gebeurtenissen op vrijdag een duidelijke indicatie was van wat komen ging, was het zondagse gesprek met de Sisodia dat misschien het proces bespoedigde met de partij in de hoop de schade te beperken. Gautam stuurde zijn ontslag rond 17.00 uur naar Arvind Kejriwal, net toen deze een openbare bijeenkomst in Surat toesprak.

Gautam werd geboren op 26 april 1968 in het dorp Ghonda in het noordoosten van Delhi. Terwijl zijn moeder daar vandaan kwam, kwam zijn vader naar Delhi vanuit Meerut, nu Baghpat, Uttar Pradesh, op zoek naar werk. Gautam herinnert zich zelfs dat zijn vader als arbeider op dezelfde school in Ghonda werkte, vanwaar hij klas 12 deed voordat hij een baan kreeg als ‘notificatieserver’ bij de afdeling Inkomstenbelasting. Gautam voltooide zijn afstuderen aan het Ramjas College, Delhi University, voordat hij rechten ging studeren aan het Campus Law Centre. Hij specialiseerde zich vervolgens in arbeidsrecht aan het Indian Law Institute en heeft ook een postdoctoraal diploma in Human Resource Management van IGNOU. Zijn vrouw Sushila heeft gestudeerd aan Miranda House en werkt als ‘speciale opvoeder’ bij de regering van Delhi voor slechthorenden en spraakgebreken.

De intrede van Gautam in de politiek en AAP was ongepland en plotseling. “Ik ben een Ambedkaraite en ‘rajneeti raas nahi aati (politiek past niet helemaal bij mij)’,” zei hij. AAP was op zoek naar kandidaten voor de parlementsverkiezingen van 2014 en zag verdienste in Rajendra Pal Gautam, die toen in Seemapuri verbleef. De partij gaf hem op 25 december 2014, een maand nadat hij zijn persoonsgegevens had afgenomen, een kaartje voor de wedstrijd uit het gebied. Gautam won zijn eerste verkiezing met een marge van bijna 49.000 stemmen. In 2020 werd hij uit dezelfde stoel geplaatst en won hij met meer dan 56.000 stemmen, ondanks een campagne van een hele dag door minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah voor de BJP in het kiesdistrict.

Sinds 1993, tot hij in 2017 minister werd in het kabinet van Kejriwal na het aftreden van Sandeep Kumar, is Gautam praktiserend advocaat. Zelfs voordat hij een MLA werd, had hij de leiding over de juridische cel van de partij in Delhi en is hij vele malen voor de rechtbank geweest in verschillende zaken tegen AAP-chef Arvind Kejriwal om hem te verdedigen. Toen hij echter minister werd, moest hij volgens de regels zijn vergunning inleveren, die hij nu opnieuw wil aanvragen. “Ik zal vechten voor gerechtigheid voor de mensen van mijn gemeenschap, in mijn kiesdistrict, onderweg en ook in de rechtbank. Ik zal ook vechten voor brahmanen’, zei hij.

Zijn kennismaking met het boeddhisme en het Ambedarite denken begon al vroeg in Ghonda, terwijl hij nog in klas negen studeerde. “Ik hoorde de preken van ‘Boudh Bhikshus’, kwam in contact met Ambedkarites, was actief in de Dr. Ambedkar Jagriti Sangh, en begon gratis bijles te geven aan kinderen nadat ik met andere jonge mensen naar Ramjas College ging. 22 gezinnen hadden ons hiervoor kamers gegeven. Ik heb dit zes jaar gedaan en de kinderen die door ons werden onderwezen, begonnen hun lessen te overtreffen. Het was zeer succesvol. Privéleraren moesten hun winkels sluiten’, herinnert Gautam zich trots.

Dr. Ambedkar richtte op 24 september 1924 de Samata Sainik Dal op in Nagpur, een jaar voordat de RSS werd opgericht in Nagpur, waar Rajendra Pal Gautam meer dan 30 jaar van zijn leven in verschillende rollen werkte en pas stopte toen hij in de politiek ging. Hij trad in 1987 in dienst bij de Dal als vrijwilliger voordat hij in 1997 opklom tot de nationale penningmeester en in 2002 de nationale woordvoerder en vervolgens de nationale algemeen secretaris werd, een functie die hij zes jaar lang bekleedde.

De officiële residentie van Gautam bij Civil Lines staat vol met afbeeldingen en standbeelden van Lord Buddha, een vergrote foto van Dr. Ambedkar, een foto van BSP-oprichter Kanshi Ram, en een schilderij van boeddhistische monniken die saffraangewaden dragen die op de weg lopen. Hij zegt dat hoewel hij al lang een ‘praktiserende’ boeddhist is, hij het binnenkort officieel zal maken. Twee helften van de poort die naar de hal voor openbare raadplegingen leidt, hebben twee sets foto’s: de ene is die van Gautam met Arvind Kejriwal en AAP, en de andere is die van hem met Ambedkar en BSP-oprichter Kanshi Ram, wat misschien de aantrekkingskracht van elk in het leven van de 54-jarige. De partner van Gautam in het advocatenkantoor dat hij had opgericht, Harish Kumar Mehra, was vroeg in de ochtend een van de eerste bezoekers. Mehra, ook een advocaat, bekeerde zich op 5 oktober in Delhi tot het boeddhisme, in dezelfde functie waarvoor Gautam het doelwit was van de BJP en uiteindelijk in zijn papieren moest zetten.

De officiële residentie van Gautam bij Civil Lines staat vol met afbeeldingen en standbeelden van Lord Buddha, een uitvergrote foto van Dr. Ambedkar. Foto/Nieuws18

De AAP-leider benadrukte dat niemand hem dwong af te treden. Hij is echter gekwetst dat mensen uit zijn gemeenschap worden vermoord alleen maar omdat ze een snor houden, een tempel betreden, een waterpot aanraken, een idool aanraken, enz. “Als een IPS-officier wordt bedreigd voor het uitschakelen van een baraat op een paard trouwen met een IFS-officier, wat gebeurt er met gewone mensen? Ik voel me gekwetst door het stilzwijgen van de premier, de minister van Binnenlandse Zaken en andere politieke leiders over de dagelijkse gruweldaden tegen Dalits’, zei hij.

Op de vraag waarom hij ontslag nam als hij geloofde dat hij niets verkeerds had gedaan, zei Gautam: “Op 14 oktober 1956 nam Babasaheb Ambedkar dishka en werd boeddhist met lakhs volgelingen samen met deze 22 geloften. Sindsdien nemen duizenden en miljoenen mensen deel aan dit programma op Ashoka Vijayadashami en leggen deze geloften af, en er is geen controverse hierover geweest, noch door de media, noch door enige partij of regering. In feite heeft de centrale regering deze geloften gepubliceerd in deel 17 van de geschriften en toespraken van dr. Ambedkar. Ze hebben deze 22 geloften op steen gebosseleerd bij Diksha Bhoomi. Hun (BJP’s) eerste minister en centrale ministers wonen deze bij. Ja, als ik als Ambekariet zo’n programma bijwoonde zonder medeweten van mijn partij of Kejriwal ji, en we wonen elke dag vele programma’s bij, is het niet mogelijk om de partij op de hoogte te houden van al mijn bewegingen. De BJP probeerde echter in een slecht vertoon van politiek het een andere kleur te geven en probeerde mijn partij en Arvind Kejriwal in diskrediet te brengen. Ik was hierdoor erg gekwetst.”

Gautam zei dat partijchef Kejriwal vertrouwen in hem had gesteld door hem twee keer minister te maken, hem toevertrouwde met belangrijke projecten zoals de Jai Bhim Mukhyamantri Pratibha Vikas Yojana, een programma voor het reinigen van riolen waarin karmachari’s (arbeiders) eigenaar werden van de machines, op voorwaarde dat hulp voor studies in het buitenland, en nog veel meer. Hij onderstreept dat als Arvind Kejriwal hem niet had gesteund, hij geen van deze dingen had kunnen doen. “Ik vond dat het geen zin had om verder te gaan als minister. Ik moet de ‘maan, samman’ (eer en respect) van mijn partij en mijn leider versterken en ik moet deze strijd voor gerechtigheid in het hele land voeren’, zei hij.

Maar denkt Gautam achteraf dat het veiliger zou zijn geweest als hij de partij had geïnformeerd voordat hij aan de deeksha-ceremonie deelnam? “Er zijn elke dag programma’s. Kejriwal ji is continu aan het reizen, hij heeft het erg druk en werkt erg hard. We hebben zijn toestemming nodig wanneer er een beslissing moet worden genomen over een beleidskwestie, of wanneer we Delhi moeten verlaten, maar niet wanneer we programma’s in Delhi bijwonen in de hoedanigheid van minister of zelfs maatschappelijk werker.” hij zei.

De AAP-man in het oog van de storm heeft een woord voor de BJP. “Ze voegen ghee toe aan het vuur. Ze zullen hun eigen handen verbranden. Ze begrijpen de kracht van de Bahujan Samaj niet. Ze zijn slechts een handvol mensen, de tijd zal hen de kracht van Bahujan Samaj laten zien, zei hij, eraan toevoegend: “Ik ben de BJP dankbaar voor het populariseren van de 22 geloften voor de hele wereld. Ik worstel al sinds mijn kindertijd met het feit dat we niet als hindoes worden geaccepteerd, we worden onaanraakbaren, shudra’s, adivasi’s genoemd, we worden dagelijks geconfronteerd met gruweldaden en dit door mensen gemaakte kastensysteem moet stoppen, maar niemand schonk hier enige aandacht aan … Dus , Ik voelde me erg goed toen ik RSS-chef Mohan Bhagwat voor het eerst hoorde zeggen dat het kastensysteem moet eindigen (varna vyavastha, jaati vaad khatam hona chahiye). Dit mag echter niet louter lippendienst zijn, er moet een einde aan komen, anders zullen miljoenen mensen hiertegen in opstand komen. Dit kun je niet tegenhouden.”

Lees alle Laatste politiek nieuws en Belangrijk nieuws hier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *